De Waal Texel

Feestelijke opening entree Hogereind de Waal.

De-Waal.-Texel.-1024x7482.jpg

 

Feestelijke opening entree Hogereind de Waal.

Op zaterdag 24 juni 2023 om half 5 is onder grote belangstelling de vernieuwde entree van de Waal bij de rotonde feestelijk geopend. De opening werd verricht door Bert Dennenberg, wegbeheerder van de Gemeente. Voor de opening memoreerde de voorzitter van de Dorpscommissie, Andre Kooger, de samenwerking en het lange traject voorafgaand aan de realisatie van de eerste fase van de herinrichting.

opening Hogereind jni 23 2

opening Hogereind jni 23 6

opening Hogereind jni 23 14

opening Hogereind jni 23 12

 

Na het officiële gedeelte was er voor de ruim 50 aanwezigen een pizzamaaltijd, verzorgd door “de Haan Foodservice” met een verfrissend drankje van de Dorpscommissie.

De herinrichting is een initiatief van de Dorpscommissie van de Waal. Daarvoor is in 2015 een werkgroep opgericht genaamd “Mooier de Waal”. De werkgroep is een afspiegeling van het dorp en wordt gevormd door mensen die hun “buurtje” vertegenwoordigen. Het doel was een inventarisatie te maken voor een herinrichting van de Waal om een veiliger en mooier dorp te creëren. Hiervoor had de werkgroep doorlopend contact met bewoners en vertegenwoordigers van de Gemeente.

Er werden schetsontwerpen gemaakt op basis van verkeersveiligheid en het project werd in 3 fases onderverdeeld. In 2018 ging de gemeenteraad akkoord met de financiering en verdere uitwerking van de plannen op basis van Shared Space, waarbij de diverse verkeersgebruikers zoveel mogelijk rekening met elkaar moeten houden.

De inventarisatie van knelpunten en het proces om tot veilige oplossingen te komen duurde 5 jaar. Voorjaar 2020 waren de belangrijkste plannen uitgewerkt. Naar voren kwamen de 3 knelpunten; de Bomendiek/ Sommeltjesweg, Hogereind (bij de rotonde) en de Sommeltjesweg/ Langwaal.

Op de jaarvergadering van de Dorpscommissie in 2020 werden de plannen door de Gemeente gepresenteerd waarin de wensen van het dorp voor nagenoeg 100% tot uiting komen. Helaas brak toen Corona uit en lag de verdere uitwerking en uitvoering 2 jaar stil.

In het voorjaar 2022 is het project weer opgepakt door Bert Dennenberg, (wegbeheerder / verkeersveiligheid) van de Gemeente en samen met Jeroen Schouwstra van Schouwstra Civiel. Na veelvuldig overleg met aanwonenden en overige bewoners zijn uiteindelijk in februari 2023 de definitieve ontwerpen gepresenteerd voor de eerste fase, de entree van het dorp bij de rotonde, welke dit voorjaar zijn uitgevoerd door Strukton Civiel.

Voor zijn inspanningen en betrokkenheid werd Bert Dennenberg zaterdag geëerd door de Dorpscommissie en het behaagde de bewoners van de Waal hem de versierselen van “Heer van het Hogereind” op te mogen spelden.

Het project en de uitvoering van de herinrichting van het dorp de Waal is een uitstekend voorbeeld van de samenwerking tussen de Gemeente en het dorp de Waal om de leefbaarheid, veiligheid en vergroening in harmonie aan te pakken. De Dorpscommissie gaat spoedig in overleg met de Gemeente over de planning en uitvoering van de volgende fases.

 

opening Hogereind jni 23 17

opening Hogereind jni 23 18

opening Hogereind jni 23 16

opening Hogereind jni 23 5

opening Hogereind jni 23 19

opening Hogereind jni 23 21

opening Hogereind jni 23 22

 

 

opening Hogereind jni 23 10

opening Hogereind jni 23 11

opening Hogereind jni 23 7

opening Hogereind jni 23 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inschrijven voor nieuws updates

Voor nieuws updates meld je aan via onze contact pagina.

Website en techniek door WEBJONGENS